Riscurile în cazul culturilor de căpșuni sunt suficient de mari, deoarece realizarea culturilor necesită multă muncă și investiții materiale importante. Pe lângă acestea, ren-tabilitatea acestor culturi este influențată de cantitatea recoltată și de clasele de calitate a fructelor, deoarece prețul fructelor depinde în mare măsură de circumstanțele pieței. Pentru o cultură rentabilă este necesară recoltarea unei cantități între 20-30 t/ha. Dar atingerea unor asemenea valori necesită o precizie ridicată și cunoștințe de specialitate. Un factor negativ este și lipsa, din în ce mai acută a forței de muncă.

Fermierii trebuie să accepte că pe lângă soiurile cultivate de mai mult timp, trebuie să acorde o șansă și soiurilor noi. Nevoia de schimbare este consecința naturală a vremii capricioase, a restricțiilor continue privind utilizarea substanțelor fitosanitare și producțiilor de tip monoculturi. Suntem nevoiți să aplicăm alte tehnologii de cultură și alte modalități de protecție fitosanitară. Este un fapt foarte important să cunoaștem planta, să cunoaștem tipul de sol și apa de irigație, să cunoaștem bolile, precum și alegerea tipului de substanțe fitosanitare aplicate. În lipsa acestor cunoștințe vom avea cheltuieli suplimentare pentru producția fiecărui kilogram de produs, ceea ce va duce la scăderea drastică a rentabilității.

 

www.gradinafertila.ro

Articole recomandate