Începutul și reglarea coacerii

Experiența practică ne arată că coacerea fructelor începe din a 25-30 zi de după căderea florilor. În această perioadă necesarul de potasiu al plantelor va crește într-un ritm alert. Deci merită să ne pregătim pentru observarea acestei perioade, pentru că la momentul potrivit va trebui să creștem proporția de potasiu din soluțiile nutritive administrate. O soluție foarte bună pentru acestea o reprezintă Master 15.5.30+2 (6-8 kg/1000 m2), completat cu azotat de amoniu  (2 kg/1000 m2), astfel raportul de azot : potasiu va fi de 1:1,5. Administrarea în exces la potasiului va duce la micșorarea fructelor, respectiv la coacerea rapidă a acestora. Nu este permis să omitem nici completarea cantităților de calciu, administrate prin rădăcini! În această perioadă se recomandă administrarea de azotat de calciu în doză de 1,5-2 kg/1000 m2. Asimilarea acestuia putem să o accentuăm prin completarea cu Actiwave (1,5-2,5 l/1000 m2/săptămână).

gradinafertila_13

Dacă prin administrare foliară completăm asimilarea materiilor nutritive ale plantelor cu combinația Calbit C (300 ml/100 l) + Kendal (300 ml/100 l) + Plantafol 5.15.45 (300-400 g/100 l), putem asigura gustul mai bun al fructelor și cantitatea necesară de calciu. Odată cu înaintarea coacerii fructelor, necesarul de azot al plantelor scade, dar administrarea acestuia nu trebuie uitată. Necesarul de potasiu al căpșunilor crește, de aceea se recomandă ca în această perioadă să se folosească combinația dintre Master 3.11.38+4-et (6-8 kg/1000 m2) și azotat de amoniu  (3 kg/1000 m2). Acest îngrășământ acoperă necesarul de potasiu al culturii, iar pe lângă aceasta asigură și necesarul redus de azot și fosfor. Avem posibilitatea de a influența și viteza de coacere, și îmbunătățirea raportului de substanțe nutriționale ale fructelor. Sweet (400 ml/100 l) prin utilizarea acestui produs, datorită calciului conținut de acesta, pereții celulari devin mai rezistenți. Astfel se îmbunătățește rezistența la depozitare și se reduc pierderile de zaharuri. Produsul nu provoacă o coacere forțată, coacerea va începe doar la fructele dezvoltate. Prin utilizarea acestui produs avem posibilitatea, în primul rând, să creștem cantitățile coapte timpuriu, deoarece în această perioadă posibilitățile comerciale sunt mai bune.

www.gradinafertila.ro

Articole recomandate