Plantarea

Plantele așezate proaspăt în brazdă (bilon) sunt supuse la numeroase efecte de stres și în scurta perioadă după plantare. O greșeală frecventă este adâncimea greșită de plantare, suportată foarte greu de căpșuni, dar aceasta poate fi evitată prin atenția alocată acestui proces. O adâncime prea mare poate cauza o dezvoltare lentă, în unele cazuri poate cauza distrugerea plantelor. O plantare la adâncime prea mică provoacă uscarea plantelor. Experiența practică arată că plantele plantate superficial au o rezistență de iernare mult mai proastă, deoarece aceste plante au tulpinile slabe și sistemul de rădăcini nedezvoltat corespunzător.

Din ce în ce mai mult, pentru perioada de sfârșit a verii, de început a toamnei, în țara noastră se sesizează valuri de căldură excesivă, chiar tropicale. Aceste aspecte pot să devină nefavorabile, în mod cumulativ, pe brazdele (cu folie) de culoare neagră, unde temperatura de suprafață poate ajunge chiar și la 55-60°C. Aceste aspecte pot să solicite plantele în mod extrem, știind că temperaturile optime, pentru căpșuni, sunt între 15-25°C.

În aceste situații și stratul superficial al solului poate să se încălzească extrem, împiedicând dezvoltarea rădăcinilor plantelor tinere. De aceea este foarte important ca, în prealabil plantării răsadurilor, să udăm brazdele, iar dacă avem posibilitatea, irigarea să o facem vertical, sau să protejăm răsadurile plantate, de arșiță, prin umbrire.

Ce mai putem face?
Deja anterior plantării, trebuie să ne îngrijim ca plantele să aibă o bună condiție, de aceea este recomandată înmuierea răsadurilor în soluție de Radifarm (50 ml/100l). Utilizarea  se recomandă în perioada plantării și/sau în perioada de dezvoltare timpurie a acestora. Produsul nu numai că oferă plantelor materii nutritive, ci, prin faptul că accelerează creșterea rădăcinilor laterale și crește numărul rădăcinilor complementare, ajută și la dezvoltarea unui sistem de rădăcini dese și mature. Radifarm contribuie la dezvoltarea unor rădăcini corespunzătoare ale plantelor, de asemenea asigură o recuperare rapidă în urma stresului plantării, chiar și în condiții nefavorabile de temperatură și umezeală.

În cazul plantelor cu pastile nutritive, se recomandă completarea tratamentului cu Radifarm, cu Master 13.40.13 (100-200 ml/100 l). La aceste culturi se recomandă administrarea foliară de Megafol (300 ml/100 l), pentru că, datorită substanțelor sale active, acesta va fi asimilat rapid prin frunze, contribuind la dezvoltarea uniformă a culturii. În cazul unor condiții de stres (de ex. grindină, secetă, îngheț, erbicidare), cu ajutorul Megafol se poate accelera recuperarea plantelor, ajutând totodată și dezvoltarea acestora. În perioadele cu deficiență energetică (primăvară timpurie, pierderea frunzișului și a rădăcinilor, suprasolicitări), aminoacizii și celelalte substanțe active din acest produs asigură un aport energetic rapid pentru plante.
Pentru pornire, este necesară o cantitate de fosfor diluat, de aceea, în 1-2 ocazii, să administrăm doar substanțe starter, de ex. Master 13.40.13, în doză de 1-2 kg/1000 m2. Master 20.20.20 se poate utiliza, individual, doar în 1-2 ocazii pe săptămână! Pentru combinații, în soluții complexe, se poate amesteca Master 20.20.20 (0,5 kg) + azot (0,2 kg) + nitrat de potasiu (0,2 kg) + sulfat de magneziu (0,2 kg). În cazul în care, înainte de plantare, nu au existat posibilități de tratare ale plantelor, după plantare să administrăm Radifarm (0,5 l/1000 m2), cu prima ocazie de irigare.

Radifarm: pe lângă substanțele bioactive ale produsului, mai conține și zinc, acesta ajutând reînnoirea rădăcinilor capilare.
Dozare: după plantare 0,5 l/1000 m2, înnoirea rădăcinilor, înainte de solicitări mari 0,1-0,2 l/1000 m2.

Brexil Mix: un produs complex, de oligoelemente, cu un conținut ridicat de zinc. Se utilizează ca îngrășământ foliar, la culturile sănătoase, la intervale de 10-14 zile, în culturile cu probleme la intervale de 4-5 zile, până la dispariția simptomelor. Dozare: 25-30 g/100 l pulverizat.

www.gradinafertila.ro

Articole recomandate