Pregătirea de toamnă a plantelor

gradinafertila_01

Pregătirea de toamnă a plantelor

Administrarea pe timp de toamnă a soluțiilor nutritive și îmbunătățirea condiției plantelor este importantă, de-oarece în această perioadă avem posibilitatea să pregătim plantele pentru iernat. Căpșunile sunt ca niște „fabrici”. Captează energia necesară dezvoltării sale din radiația solară și folosește această energie pentru dezvoltarea diverselor părți vegetative. Cu cât dispun de mai multă energie, plantele vor fi capabile de realizarea unei producții crescute. Dar trebuie avut în vedere ca solicitările să fie pe măsura gradului de dezvoltare și al cerințelor culturii respective. În această perioadă, azotul are un rol important, deoarece culturile necesită până la perioada de iernare un aport de de 100-150 kg/ha. Acest aport este necesar deoarece în această perioadă se formează florile și în această avem posibilitatea de a intensifica dezvoltarea acestora. Acest fapt are un efect major asupra cantității producției, deoarece în perioada putem influența doar mărimile. La pregătirea de toamnă a căpșunilor este recomandat să se respecte principiul moderației. Trebuie profitat de materiile nutritive aflate în brazdă, îngrășămintele organice, peleții de îngrășământ organic, respectiv produsele M-Grow 11.12.17 (3+29) și M-FERT. Irigarea cu nutrienți va fi ințiată la un nivel scăzut, cu doze de 1-2 kg/1000 m2, completate cu biostimulatoarele pen-tru dezvoltarea rădăcinilor (de ex. Radifarm, Viva). Scopul este ca rădăcinile să înceapă să se dezvolte uniform, să caute materiile nutritive și să ocupe spațiul aflat la dispoziție. După ce rădăcinile au început să se dezvolte și frunzișul plantelor va începe să se dezvolte. În acest moment avem posibilitatea de a completa, respectiv de a ajuta asimilarea, de către plante, a materiilor nutritive. Acest lucru este și necesar, deoarece această perioadă este foarte caldă, iar frunzișul redus nu oferă destulă umbră pentru brazde. Scopul este administrarea materiilor nutritive într-o măsură uniformă și nu exagerată, deoarece condiția bună a plantelor și asigurarea completării materiilor nutritive reprezintă un element foarte important al acestei perioade.

gradinafertila_02

În acest interval tehnologia trebuie completată cu administrarea de oligoelemente, care este asigurată, în mod eficient și rapid de Brexil Mix, în doză de  250-300 g/100 l, care, la rândul său, se recomandă a fi combinat cu Megafol, în doză de 300 ml/100 l. O problemă destul de frecventă este că ulterior plantării, răsadurile nu vor să se dezvolte nici după trecerea unei perioade lungi de timp. Greșeala poate fi constituită din administrarea unei doze mari de îngrășăminte de bază sau, pur și simplu, plantele pot fi slăbite în urma efectelor unui stres continuu. În aceste cazuri, prin repetarea administrării de Radifarm, în doze de 5 l/ha, se pot atinge rezultate spectaculoase, acesta fiind recomandat să fie completat, la interval de 4-5 zile, cu Viva (2-4 l/1000 m2). În urma tratamentului, rezultatul va fi inițierea unei dezvoltări uniforme și rapide.
O sarcină importantă este asigurarea echilibrată de materii nutritive înainte de toamnă, după ce plantele și-au format deja rădăcinile, aici fiind potrivită utiliza-rea Master 20.20.20 (în doze de 3-5 kg/1000 m2). Tot în această perioadă are loc diferențierea de toamnă a mugurilor, aici trebuie avut în vedere completarea cantității de bor, la care Boroplus oferă o soluție excelentă  (1 l/ha). Dar mai trebuie ținut cont și de faptul că odată cu venirea toamnei dezvoltarea plantelor încetinește, de aceea trebuie să trecem de la administrarea echilibrată a materiilor nutritive la cea cu surplus de potasiu. Aceasta este importantă pentru pregătirea plantelor pentru iernat. Nu este o situație ideală ca plantele pre-gătite pentru iernat să aibă o structură celulară laxă, deoarece acestea sunt mai sensibile față de îngheț, re-spectiv au o rezistență scăzută și față de boli. În această perioadă, administrarea îngrășământului mineral Master 15.5.10+2 este o soluție ideală pentru satisfacerea cerințelor de potasiu al căpșunilor, prin aceasta pregătind plantele pentru perioada rece. Această idee merită să fie urmărită și prin administrarea îngrășămintelor foliare: combinația de Megafol + Kendal, destinată menținerii unei condiții generale bune să o comple-tăm cu un îngrășământ foliar, cu surplus de potasiu, cu  Plantafol 5.15.45!

gradinafertila_05

Îngrășămintele minerale complexe pot fi completate cu îngrășăminte minerale mono-substanțe. Experiența practică arată că administrarea de sulfat de magneziu, o dată pe săptămână, în doză de 10-15 kg/ha, putem realiza o cultură uniformă, cu o bună dezvoltare. În anii precedenți am sesizat în mai multe lo-cații că în perioada de toamnă nu se pune un accent corespunzător pe completarea cantităților de calciu (Ca). Plantele au nevoie de acest element nutrițional și pe pe-rioada toamnei, de aceea trebuie avut în vedere adminis-trarea acestui element atât pe cale foliară, cât și prin rădăcini.

gradinafertila_03

Prin administrarea pe frunziș, în 2-3 ocazii, de Calbit C, în doză de 300 ml/100 l, deja putem înlătura problemele de asimilare, datorate temperaturilor mari. În mod normal, calciul trebuie administrat și sub formă de soluție nutritivă, prin irigare, iar pentru aceasta azotatul de calciu este foarte potrivit (15 kg/ha). Administrarea acestuia trebuie să se efectueze o singură dată pe săptămână, fiind inclusă în tratamentele prin irigare. Căpșunile nu își opresc activitatea nici după răcirea vremii, deoarece la temperaturi de 4-5°C rădăcinile acestor plante sunt încă active. Tocmai de aceea este important să asigurăm plantelor completarea cantităților de materii nutritive și irigare pentru o perioadă cât mai îndelungată. În măsura posibilităților, să efectuăm aceste tratamente până la instalarea înghețurilor mari, astfel încât ultima irigare să fie efectuată cu apă curată. Prin acestea vom reduce, cu mare probabilitate efectul de uscare a înghețului, iar plantele vor ierna fără a suporta deteriorări semnificative.

gradinafertila_04

Merită luate măsurile de protecție împotriva înghețului chiar și în cazul plantelor aflate într-o bună condiție.

gradinafertila_01

www.gradinafertila.ro

Articole recomandate