Sezonul de căpșuni, post plantare🍓🌱 Sezonul de căpșuni, post plantare

– plantarea din acest an a început greu în multe locuri din țară – s-a întâmplat adesea că rădăcinile răsadurilor abia au pornit. Simptomele problemei au apărut deja și pe frunziș, (vezi Foto) și anume sub formă de deficiență de fosfor și calciu.

🌿 În aceste cazuri, masa vegetativă dezvoltată până acum, a obținut substanțele nutritive necesare din rezervele din rizomi, mugurele central, dar deficiența de fosfor care apare acum înseamnă re-depozitarea nutrienților din frunziș. Pot exista mai multe motive în spatele acestui lucru, dar cel mai frecvent este acumularea excesivă de sare în sol, hrișca, ceea ce explică întreruperea nutrienților mai dificil de mutat, asminilat (cum ar fi calciu).

Acumularea de sare poate fi cauzată de supra-fertilizarea sau utilizarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd organic, deoarece gunoiul de grajd organic imatur conține mult amoniac, care poate provoca arderea rădăcinilor și inhiba absorbția calciului.

🍓 Ce putem face?

O soluție poate fi tratarea zonei afectate cu un biostimulator Viva la o doză de 300ml/1000 m2. Preparatul special dezvoltat îmbunătățește viața solului, astfel încât să putem reduce sărurile acumulate prin susținerea microorganismelor a solului.

Merită să susținem planta noastră tânără prin frunziș (administrat foliar) cu Calbit C 250ml/100L  Megafol 300ml/100L + Kendal 300ml/100L + Plantafol 20.20.20  cu 300gr./100L + combinație Brexil Mix 100gr./100L. Cu acest tratament putem crește rezistența naturală a plantei și putem promova, ajuta asimilarea nutrienților prin rădăcină.

🌱 Nu uitați nici de tratamentele fitosanitare!

Larvele de molii, de păianjen, sunt combătute, recomandate cu spinosad cu licență de căpșuni, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, cianotraniliprol. Hexitiazoxul și feniroximatul sunt active împotriva acarienilor, iar azoxistrobin-difenoconazolul, penconazolul și fluopiram-trifloxistrobina sunt aprobate pentru bolile fungice ale frunzelor și făinarea.

Articole recomandate