Temperatura solului și asimilarea substanțelor nutritive

Datorită necesarului redus de temperatură, primăvara căpșunile încep să-și dezvolte rădăcinile devreme, astfel încep să asimileze materii nutritive deja de la temperaturi de 4-5°C. Dar în această perioadă, din cauza temperaturii reduse a solului, asimilarea unor elemente nutritive este împiedicată. În aceste situații se poate întâmpla ca, în urma unor dozări greșite și a momentelor de administra prost alese, activitatea redusă a rădăcinilor să nu fie capabilă să asigure plantei elementele nutritive necesare, formându-se astfel acumulări de săruri. Ulterior, aceasta poate cauza arderea rădăcinilor. Dacă irigăm cultura în exces formând astfel un mediu neaerat, tot rădăcinile vor fi cele afectate. Temperatura solului trebuie urmărită, respectiv trebuie utilizat tensiometrul cu ajutorul căruia putem stabili necesitatea irigărilor. Pentru începutul de primăvară, să utilizăm combinația de Radifarm (0,5 l/1000 m2) + Master 13.40.13 (1-2 kg/1000 m2).
Cu această combinație asigurăm plantelor o cantitate de fosfor ușor asimilabil, respectiv, sub efectul Radifarm, dezvoltarea rădăcinilor capilare este accelerată, chiar și în ciuda solului rece.

Și în perioada timpurie trebuie să profităm de posibilitatea administrării și asimilării foliare a materiilor nutritive. Chiar și în această perioadă de început putem menține dezvoltarea uniformă și buna condiție a culturilor pornite, prin administrarea combinației triple Megafol (30 ml/100 l) + Kendal (30 ml/100 l) + Plantafol 20.20.20 (300 g/100 l)!

Temperatura optimă pentru plantă este între 15-25 °C, acest interval se poate asimila, în cazul serelor de folie, neîncălzite, perioadei de primăvară, respectiv de primăvară timpurie. Din păcate, experiența ne arată că în ultima vreme sunt posibile temperaturi și mai ridicate de primăvară. În aceste perioade temperatura aerului se poate ridica într-un ritm alert, împreună cu temperatura solului. Iar în paralel cu acestea, asimilarea unor elemente nutriționale este, de asemenea, împiedicată, astfel asigurarea unei tehnici agricole corespunzătoare este importantă și în aceste perioade (asigurarea unei aerări corespunzătoare, irigare optimă și hrănirea potrivită a plantelor, respectiv efectuarea lucrărilor de protecție a plantelor), dar acestea reprezintă doar unele dintre elementele tehnologice. Completarea materiilor nutritive și păstrarea condiției plantelor trebuie realizat nu numai prin sol, ci și prin administrare foliară, prin frunzișul care se dezvoltă în ritm alert. Astfel putem asigura plantelor elemente nutritive care se asimilează rapid (conform perioadei de vegetație al acestora), elemente care ajută la soluționarea tulburărilor de asimilare a nutrienților prin rădăcini.

www.gradinafertila.ro

Articole recomandate